Skönhet & Mode

Skönhet

Framhäva ögonen

Ögonen är något man alltid ska lägga ned lite extra tid på när man gör sin makeup. Men det gäller även ha förstå vad det är som fungerar, annars riskerar man att dölja ögonen snarare än att faktiskt framhäva dem.

Det enklaste sättet att göra detta är att veta vilka färger som arbetar bra tillsammans. Färger kan komplettera och smälta ihop med varandra, men de kan även stå som kontrast till varandra och på så sätt förstärkas. Detta är effekten man vill komma åt. För att göra detta måste man dock veta vilken färg som är kontrast till vilken. Lättast är då att vända blicken mot färghjulet till höger. Färger som är motsatta varandra i hjulet är också varandras kontrastfärger. Tar vi grönt som exempel ser vi toner från lila till rödorange på motsatt sida, beroende på om färgen ligger närmare gulgrön eller blågrön. Har man då gröna ögon framhäver man de bäst genom något mellan lila och rödorange. Det kan vara bra att testa sig fram för att hitta den tonen som verkligen fungerar bäst.

Det är ju dock vanligt att ha mer än en färg i ögonen, och inte nödvändigtvis färger som ligger nära varandra i färghjulet. Då kan det bli en lite större utmaning att faktiskt hitta en färg som gör jobbet lika enkelt. Kan man åtminstone identifiera vilka färger man har kan man prova på att framhäva en av dem och se vilket som ger bäst resultat.

Men det är inte bara färgen som kan hjälpa en att framhäva ögonen. Alla vet vi ju effekten ögonfransarna kan ha och det finns ju mycket i butikerna som ämnar göra dessa mer framstående. Vill man dock verkligen satsa på något extra kan man faktiskt göra dem längre. Annars får man vara lite mer kreativ hemma och satsa på allt från eyeliner och maskara till ögonfransböjare för att skapa illusionen av samma effekt.