Skönhet & Mode

Hår, Skönhet

Plattången

11078225-curling-iron-with-ceramic-plates

Det är många som känner att det är svårt att välja ut en plattång, de vet inte om de ska välja en bred eller smal plattång, om någon modell passar bättre för specifika hårtyper och liknande. Här hoppas vi kunna ge tillräckligt med information vad gäller plattänger och dessa användning för att de flesta ska kunna göra ett informerat val.

Först och främst bör plattången passa ens hår, det kan vi bekräfta. Har man till exempel tjockt, långt hår bör man välja en plattång med breda plattor, men har man kortare hår är det bättre med en plattång med smalare plattor. Desamma gäller dock om man vill kunna använda plattången till att styla håret, oavsett om det är kort eller långt.

Sedan är det bäst att använda en värmeskyddande produkt i håret när man använder en plattång, dessa produkter skyddar håret från värmeskador. När man ska använde det med plattång räcker det med att man torkat håret med handduk. Man kan köpa värmespray i butiker med ett bra sortiment.

Moderna plattänger har idag keramiska plattor, fördelen med detta är att de snabbt blir varma, ger en jämnare värme över hela ytan och undviker därför vad man kallar hot spots, områden där plattan är varmare än resten. Det hår som passerar över en hot spot utsätts nämligen för mer slitage.

När man väl använder plattången är det viktigt att man inte stannar upp och håller den stilla på ett ställe, detta skadar håret eftersom värmen blir för kraftig. Man bör även ta mindre sektioner varje gång, klämma åt från hårbotten och i en enda rörelse dra varsamt ut emot hårtopparna.

Använder man plattången regelbundet är det en bra idé att göra en hårinpackning en gång i veckan, detta hjälper till att bevara hårets glans. Med lite tips kan man faktiskt göra egna hårinpackningar.