Skönhet & Mode

Skönhet

Vanliga hudåkommor och behandling av dem

Att lida av en eller annan hudåkomma är inte alls ovanligt. Många har problem av något slag med huden som kan göras bättre med rätt produkter eller metoder. Här tittar vi på några vanliga hudåkommor och vad som kan göras åt dem.

Akne

Akne är en av de absolut vanligaste problemen kvinnor och män kan få med huden. Det är speciellt vanligt bland ungdomar men kan även förekomma bland vuxna. Man brukar räkna med att omkring 90% av alla ungdomar har akne i någon utsträckning.

Receptfria läkemedel mot akne går att köpa på apotek och fungerar bra för många. Allvarliga fall kanske dock inte ser fullt lika stora skillnader med dessa medel och kan istället behandlas på en klinik med olika metoder.

Eksem

Eksem kommer i olika former men karakteriseras ofta av symptom som klåda, torr hud, svullnad och rodnad. Vanliga orsaker till eksem är en nedsatt barriärfunktion i överhuden som leder till inflammation.

Eksem brukar behandlas med steroider som hydrokortison och kan därefter underhållas med mjukgörande salvor. Då hudinflammationer har en tendens att torka ut huden är det speciellt viktigt att tillföra fukt ofta. Och de som har återkommande besvär eksem bör helst hålla sig borta från allt som kan torka ut huden.